12.01.2014

Lektira: Prejaka reč ubija

posted by admin

in blog, lektira

lexicon_usa_hb_bigPre nego što pređete na čitanje prikaza knjige, popunite ovaj kratki upitnik:

1. Više volite pse ili mačke?
2. Koja je vaša omiljena boja?
3. Zamislite broj od jedan do sto
4. Volite li svoju porodicu?
5. Zašto ste to uradili?

Lexicon (2013), retki primer visoke ocene šizofrenog puka na Amazonu, nije roman već ekspresni voz.  I to je dobro. Častite se, kriminalno zapostavite ukućane i obaveze.

Zarazno je otprilike kao da je pisac – mlađani Australijanac Maks Beri – u sam tekst utkao potentne, hipnotičke reči-okidače kojima njegovi junaci žude da ovladaju. Instruktori iz višeg ešalona mračnog, tajnog instituta posvećenog izučavanju psiholingvistike u tradiciji okultnog Noama Čomskog zovu se Pesnici. Pseudonimi su im Jejts, Vulf, Eliot, Bronte. Prava imena im ne znamo. Talentovane uče da reči koriste kao oružje.

Roman je, kad se sve podvuče, raščini i katalogizuje, akcioni SF triler sa izdašnim sledovanjem misterije i paranoje, ali i humora (nešto manje). Sve je to bolje uvezano i manje raskupusano nego što zvuči kad vam taksativno nabrojim sastojke. Naizmenično se smenjuju dva toka radnje, između su filovani isečcima iz novina, upitnika (jeste li popunili svoj?), korespondencije i diskusije sa internet foruma, ali Beri ne preteruje, ne glupira se postmodernim cakama, umešno ih ubacuje kao koristan predah.

Nek ste vi meni živi i zdravi, imam par zamerki: za triler koji ima ambiciju i uspeva smisleno da se bavi snagom reči, previše je filmskog puškaranja. Jipikaje! reći će neko. Ali kad su naši junaci već tako opaki leksikografski džedaji, šta će im stara dobra utoka?

Zjapi tu i jedna rupetina u zapletu – pisac je, doduše, pokušao da je zakrpi, ali mu nisam poverovao. Jesam mu oprostio.

Jer uprkos zanovetanju, proveo sam se kao da je bilo protivzakonito. Ako postoji knjiga od 400 strana koja može da se pročita u cugu – o kojoj svi pričaju a niko je nije držao u rukama – evo vam je na tacni. Ja sam je dovršio u tri cuga, ali bih i u manje da sam mogao, ne znam, da provedem čitav dan na Savi. U svakom slučaju, ako mi se knjiška godina po startu prepoznaje, biće uzbudljivo.

Ajde sad. Vartix velkor mannik wissick! Testirajte se koliko ste podložni. Pročitajte prvo poglavlje.

Comments are closed.