31.12.2012

Top 10 2012: Pokretne slike

posted by admin

in blog, godišnje liste

tv

BREAKING BAD

Pogledao u cugu, jer sam dugo bio Nevernik. Sad sam Hodočasnik. Kad se završilo, teško je bilo naći šta gledati sledeće. Još uvek je.

BRON/BROEN

Nije dobro kao Forbrydelsen – šta pa jeste? – ali zamalo. Dansko-švedska koprodukcija odličan je povod za krosover stilova: prevagu odnosi klinički pristup isleđivanju i emocijama, slično Tomasu Harisu, tom zaboravljenom geniju koji je uprskao. Radiće klikeri, preskakaće čuka. Martin i Saga, planetarni heroji.

LOUIE

Ne postoji ništa slično, danas niti ikad. Žig vremena u kojem se patimo. Niko nije vernije opisao šta radi Lui od Irene R: „Best reality check ever.“

JUSTIFIED

Od začetka strmi uspon kvaliteta sve dok u trećoj sezoni konačno ne ovladaju Svetim gralom serijskog formata: gledalac sit na nedeljne zaokružene doze, a na maksi planu priča i dalje epska i intrigantna.

THE THICK OF IT

Posle The Office i Larija Dejvida transfer neprijatnosti dostiže nove visine. Ogadiće vam Politiku i Kako Stvari Funkcionišu više nego The Wire. Jedan od ranih zapleta – kada Ministarstvo mora da ubedi novinare da je nešto objavilo na konferenciji za štampu a nije – bio mi je skoro pa previše za progutati, a onda sam video isto to, jedan kroz jedan, na domaćoj sceni.

film

CABIN IN THE WOODS

Nema ničeg težeg nego snimiti (napisati?) dobar natprirodni horor. Čak je i komedija lakša. A tim Džos Vidon-Dru Godar postigli su oba. Hororisti se ljute na ovaj suštinski naučnofantastični pristup kao da ih je neko ujeo za dupe,a vidim da neki nisu ni shvatili šta se tu desilo. Žalim slučaj. Mnogi ove godine na filmu nisu znali šta rade, ali ova dvojica nisu bili među njima.

HEADHUNTERS (2011)

Nesbe zapleo, a Tildum zakovitlao, menjajući žanr i podžanr svakih petnaestak minuta, od romantične pljačke preko zavereničke paranoje do psiho-trilera, da bi obrnuo pun krug i postavio stvari na svoje mesto, usput izbavivši krimić iz poljskog ve-cea.

CHRONICLE

„Found footage“ je postao naporan, automatski izbor, ali ovaj film ne bi bio ni upola tako efektan da je snimljen drugačije. Hororistički pristup superherojima? Koncept dovoljno vredan da se besramno ukrade.

ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA (2011)

Mučni formalni uviđaj – kojem je u mladosti prisustvovao jedan od autora – rekonstruisan kao mračno bajkovito snoviđenje. Spor a dostižan, za razliku od pravde.

DREDD

O duhu stripa oličenom u skidanju/neskidanju kacige sve je već rečeno. U osnovi više Attack the Block 2 sa Sudijom Dredom nego The Raid 2, Garlandov scenario nudi najbolju vrstu britanske zabave oslonjenu ne samo na tradiciju 2000AD-a, već i na druge strip-autore ostrvskog porekla. Kokice su nestajale brže nego inače.

Comments are closed.