08.01.2018

Skrivanje i otkrivanje tajni: Prikaz “Priča misterije i magije”

posted by admin

in blog

26648284_10156087840978734_1553944594_n

Oto Oltvanji: “Priče misterije i magije”, zbirka priča, Laguna, Beograd, 2017.

Autor: Davor Šišović

Izvor: Glas Istre

Jedan od najvećih literarnih užitaka leži u napetosti otkrivanja tajne. Pritom čak i nije važno je li tajna nešto fatalno što može utjecati na sudbinu svijeta i čovječanstva, ili je riječ o sasvim maloj osobnoj prljavštini. Važan je značaj te tajne za najmanje dvije suprotstavljene strane: za onog koji tu tajnu čuva i skriva, i za one koji su za otkrivanje te tajne vrlo zagriženo zainteresirani jer im možda, tako oni misle ili se paranoično u to sve više uvjeravaju, ona može utjecati na život, i to do krajnje krajnosti, na samo njihovo postojanje.

Ozračje tajnovitosti

Zato su oni koji tajnu čuvaju uvijek podređena, progonjena strana, bez obzira kakvim ovozemaljskim silama raspolažu da bi tajnu obranili, dok će oni koji tajnu žele razotkriti preuzeti ulogu lovca, detektiva, osvetnika, vrlo često postajući spremni na sve do krajnjih granica, kako bi tajnu razotkrili. Ali, samo za sebe! Jednaki ili možda čak i veći napor od nastojanja da se tajna otkrije, zahtijeva nastojanje da se ona sačuva od drugih, jer ono što je sudbinski značajno za tebe ne samo da moraš saznati, već moraš dobro paziti da to ne saznaju drugi, bilo tako da im tu tajnu razotkrije onaj koji ju čuva, bilo da se to dogodi pukim slučajem – jer kad se tajnu razotkrije, a njezin dotadašnji čuvar neutralizira, postoji jedno kratko razdoblje kada je ona dostupna svima, ili barem prvom namjerniku, koji s njom može učiniti štogod želi, ili ono što misli da mora.

Nisu, naravno, sve tajne u pričama u ovoj zbirci na jednaki način sudbonosne, ali je oko svake ispredena vrlo zanimljiva i napeta priča, a kako neke od priča pripadaju i fantastičnim žanrovima, dodatni element napetosti nosi proširenje granica mogućnosti utjecaja skrivanih i razotkrivanih tajni izvan uobičajenih poimanja ljudskosti. Ozračje tajnovitosti tako je raspoređeno u tematski, ugođajno i žanrovski vrlo šarolikom rasponu ponuđenih priča. Primjerice, priča “Teslino nasilje” razvija se kao malo žešća varijanta “Junaka Pavlove ulice”, razrađujući antagonističke odnose među djecom iz susjednih kvartova preko kojih se na osobnoj razini preispituju naivni ideali pripadnosti, identiteta, lojalnosti i svega onoga što u kasnijoj životnoj dobi u kriznoj situaciji može značiti život ili smrt. Druga je krajnost priča “Lepše nego ptice”, koja se tajnom bavi na dvije razine, općoj i osobnoj, s polazištem u desetljećima vješto prikrivenom podatku u specijalnoj partizanskoj jedinici iz drugog svjetskog rata sastavljenoj od – zombija. Negdje na sredini tematskog i stilskog raspona smjestila se, primjerice, priča “Velika mogućnost napredovanja”, u kojoj se izuzetna napetost gradi oko jedne naizgled sasvim obične pljačke u trgovačkom centru, čije rasvjetljavanje vodi protagoniste u vrlo neočekivanom pravcu. Nova dimenzija, ali i nova kvaliteta u pričama s tajnom pojavljuje se kada u fabuli važnost dobije emocionalni element, kada natruhe ljubavne priče poput začina promijene okus klasičnom krimiću ili trileru, kao primjerice u priči “Devojke na prozorima”.

Kao jedinstvena priča

Ponekad je tajna toliko vješto multiplicirana da čitatelj na kraju zapravo ne zna koja je od njih bila ona prava ili bar važnija tajna i kako je zapravo razriješena, kao u priči “Aleja blistavih bodeža” koja, uz ostalo, aktualizira i pitanje izbjeglica odnosno bliskoistočnih migranata. Ponekad se granice tajne toliko izdižu da postaju nevidljive, odnosno svojom naravi tako logično odrede i urede svijet u kojemu se događa radnja da se više ne sumnja u temeljni konstrukt, već u silnice koje ga nastoje razgraditi i privesti logici, kao što je to slučaj s pričom “Fabulator”, jednom od najuspjelijih među pričama koje se direktno prepoznaju kao znanstvenofantastične. Turističko putovanje kroz vrijeme, hotel s duhovima, faustovska varijacija kojoj je u središtu djevojački punk band, seljenje duša pomoću moderne tehnologije, motivi su priča kojima se zbirka u vrlo dinamičnom ritmu privodi kraju, podižući skalu kako emocionalnosti, atraktivnosti i spektakularnosti pojedinih scena, tako i pojačanog osobnog angažmana likova i intenziteta “wow” efekta na kraju pojedinih priča. Tako se i čitava zbirka doima kao jedna jedinstvena priča, s cjelovitom unutrašnjom logikom, gradacijom, motivskom evolucijom, i autorovim pogovorom na kraju kao sasvim primjerenim epilogom.

 

Comments are closed.