28.12.2011

Top 10 2011: Knjige

posted by admin

in blog, godišnje liste

Kod sastavljanja godišnje liste knjiga, nemoguće je poštovati kalendarsku godinu objavljivanja. Nije važno držite li se uglavnog domaćeg ili, kao ja, stranog – pa još u originalu. Skupo je, nepraktično i teško postići. Davno sam odustao.

Uz to, nekadašnje čitalačke beleške pokazuju da broj pokrivenih knjiga godinama opada. Šta bi tek bilo da ne ulažem poseban napor da do toga ne dođe? Poznajem ljude, mudre i zanimljive, nekada zaljubljenike u knjige, koji više ne čitaju, gotovo uopšte. Tužno, ali istinito. Mislite da će sa masovnijim prelaskom na elektronske čitače biti bolje? Neće. Znaci vremena.

Za prošlu Novu godinu zacrtao sam sebi najmanje 24 naslova u 2011. godini. To je tek dve knjige mesečno. Imajući u vidu da ne čitam posebno brzo, da me neobjašnjivo privlače pozamašne cigle, da se borim s drugim obavezama koje iziskuju makar simboličnu upotrebu vijuga – u periodima dok aktivno pišem, „u zoni“, posle sam suviše iscrpljen da bih još aktivno i čitao – procena je delovala realno.

Za dlaku sam ispunio kvotu. Nisam uračunao nekolicinu koju sam ostavio posle pročitanih 100 strana ili čak napola, jer nisu zaslužile da se dovrše. Mučile su me i nisam u njima uživao. Kad napuniš četrdesetu, taj greh se prašta. Da bih se iskupio, jednu koja mi se dopala pročitao sam dvaput.

Ispalo je nenamerno da su zastupljena čak tri romana nominovana za ovogodišnjeg „Edgara“, najprestižniju književnu nagradu za krimiće (jedan je i dobitnik), što govori o pravcu u kojem se balans mojih interesovanja spontano pomerio (u stvari, pročitao sam četiri naslova od nominovanih šest, ali četvrti nije dovoljno dobar da ga preporučim).

Na vrhu dve koje su me rasplakale. Kod vas ne bi bile?

 

A VISIT FROM THE GOON SQUAD (2010) Jeniffer Egan
U ovom mozaik-romanu oduvalo me je svako poglavlje, strana, rečenica. Onda mi je priča napisana u PowerPointu slomila srce. Apsolutni šampion godine i korisni podsetnik da zvučne nagrade povremeno završe u pravim rukama.

 

THE FORTRESS OF SOLITUDE (2003) Jonathan Lethem
Poluautobiografska priča o mom i vašem životu. Sjebu vas još u detinjstvu (čak i ako toga niste svesni), protok vremena dokusuri ostalo. Glavni junak zove se Dilan, antologijskom liku većem od života ime je Mingus. Kompletan doživljaj pojačan činjenicom da sam ovu morao i da prevedem.

CRYPTONOMICON (1999) Neal Stephenson
Četvorocifreni broj strana sitnog fonta a sve vreme laserski fokusirano (našao sam samo dva relativno kratka segmenta koja smatram suvišnim). Tajna istorija kriptografije kao preteče IT-a. Ne bih se bunio da sam je čitao doveka, a gotovo i da jesam.

CITY OF THIEVES (2008) David Benioff
Potraga za tucetom jaja za svadbenu tortu tokom opsade Lenjingrada. Moderni klasik tvorca televizijske verzije Igre prestola, avanturistički roman spakovan kao ratni, pitak i kompaktan, zabavan i setan. Ima ga u prevodu. Preporučujem svima.

 

THE QUEEN OF PATPONG (2010) Timothy Hallinan
Četvrti iz serijala o  Zapadnjaku, piscu turističkih vodiča, u podzemlju Bankoka. Ne zvuči uzbudljivo? Nema dosadnog reda. Centralni deo zauzimaju memoari jedne gejše, a taj je, uprkos mom skepticizmu, najuzbudljiviji. Veselo-gorki podsetnik na vremena kada su pravi pisci pripovedali, umesto filozofirali.

 

I’D KNOW YOU ANYWHERE (2010) Laura Lippman
Koliko god neprijatne da su teme o kojima piše, američka Ruth Rendell uvek ima viška saosećanja i samilosti za svoje likove. Sve likove. Obožavam je zbog toga.

 

THE CHURCH OF DEAD GIRLS (1997) Stephen Dobyns
Retka knjiga koja uspeva da održi pažnju i teskobu svih četiristo strana. Svet je grozan, ali skrenite pogled ako smete.

 

THE LOCK ARTIST (2010) Steve Hamilton
Vremenski ispremetani pikarski roman o odrastanju nemog majstora za obijanje svih mogućih brava. Znači ne jedna, već sto napetih provalničkih priča. Varljivo prosto, vrlo efektno.

 

HOUND OF THE D’URBERVILLES (2011) Kim Newman
Profesor Morijarti i pukovnik Moran kao Šerlok i Votson u negativu: problemi se ne rešavaju, već prave. U prvi mah liči na puku „caku“, ali se sve češće setim pojedinih priča. Zahvalno za prepričavanje u društvu.

 

ALIVE IN NECROPOLIS (2009) Doug Dorst
Majstorski ispričana„policijska priča o duhovima“. Direktan sudar mejnstrima i žanra u kojem je mejnstrim, majku mu, bolje prošao.

Comments are closed.