25.12.2011

Top 10 2011: Muzika

posted by admin

in blog, godišnje liste

Nije  sveobuhvatno ili objektivno, ne odražava stanje na terenu. Samo muzika koju sam najviše slušao kod kuće i u pokretu. U najboljem slučaju preporuka da se proba, u najgorem, klikneš dalje. Od ovih deset, gotovo svaki je potencijalni album godine. Muzički dobra ta jeziva 2011.

P.J. Harvey, Let England Shake
Više roman nego album, nadahnut, zarazan i bez suvišnog poglavlja, o jednom davnašnjem ratu i poludelom svetu u kojem ni Ujedinjene nacije više ne pomažu.

Mastodon, The Hunter
Čujem ja tu Sabate,  rane Flojde, QOTSA, čak i Voivod, ali najviše uzbudljivi hard rok/HC/metal kasnih 80-ih i ranih 90-ih kakav se odonda više ne svira.

Tom Waits, Bad As Me
Godište moje majke, a življi od svakog kog znam. Provod u paklu, neutaživa seta, neporeciva istina il’ dve. They pay me not to come home, prva prava boemska himna još od Kejvove Brother my cup is empty.

Danger Mouse & Daniele Luppi, Rome
Kao ni prethodnih godina, ni ove nije snimljen nijedan špageti vestern, ali zato jeste saundtrek za njega. Vokal bez reči iz Dobar, ružan, rđav (“Dobar, loš, zao” ništa ne znači) življi i zdraviji no ikad. Nostalgija je sve.

TBF, Pistaccio Metallic
Više od „smešne“ muzike koju ne podnosim, ovo je značilo osećati se kao kod kuće, u prostoru i stanju svesti koji zvanično više ne postoje. (Plus prvi uglazbljeni hičkokovski psiho-triler po imenu „Mater“.)

The Black Keys, El Camino
Brothers je možda bolja ploča, al’ ova bolje njiše kukovima.

 

Tyler, the Creator, Goblin
Neukroćeni mladić povraća na sve nas. Hip-hop je umirao od prostrelne rane na hitnom prijemu kad je stigla ova transfuzija.

…And You Will Know Us by the Trail of Dead, Tao of the Dead
Teksaški prog-HC favoriti ponovo jašu. Na makro planu raskošni i konceptualni (vidi omot), na mikro planu ogoljeni i usredsređeni, “rokerski” čak. Uz deluks izdanje albuma snimljenog za 10 dana deli se grafički roman, normalno.

dEUS, Keep You Close
Svaki novi album povod za slavlje. Belgijanci su mi se nešto umorili i smekšali, ali i takvi su vrsniji pesmoklepci od većine. Samo što to i dalje niko ne zna.

Fucked Up, David Comes to Life
Kanadska pank-rok opera neobjavljivog imena u štampi sa kvazi-zapletom i ženskim pratećim vokalima? Viđi majko, slemam ka sajko.

Počasni naklon kalendarski neprihvatljivima jer sam rabio:

U.N.K.L.E., War Stories (2007)
Neurosis, Through Silver in Blood (1996)
Jesu, Silver EP (2006)
Torche, Meandrthal (2008)
Gaslight Anthem, Señor and the Queen EP (2008)

Comments are closed.