30.12.2011

Top 10 2011: Vižual

posted by admin

in blog, godišnje liste

Buljio u svašta protekle godine. Filmovi mi uglavnom bili neuzbudljivi i neposebni, serije malko bolje, a stripovi – sećate se, oni nizovi crtanih sličica što se danas čitaju na tabletima – kao da tek dobijaju zamajac posle par godina zbunjenosti. Umesto da gnjavim s još predugih lista i vaganja, nabacujem bez posebnog reda ono što od srca preporučujem iz sve tri oblasti samo zato što je ubrzalo puls, pa će možda još kome.

FORBRYDELSEN
Danski THE KILLING, ni ne okušavajte se s američkom verzijom. Zaboravili ste kako ste nekad pregovarali s društvom ili samim sobom da pogledate samo još jednu epizodu? Neće biti spavanja.

 

LOCKE AND KEY Joe Hill & Gabriel Hernandez
Uz kratke priče, ovaj strip je najbolje što sam video od Džoa Hila (za romane mora da jede još pasulja). Bolesna simetrija pored koje Alan Mur izgleda kao improvizacija. Fali još ovoliko da se skroz upecam, ali je nepogrešivo iz ovog vremena, iz 2010-tih, videćete što nigde do sada niste videli i… odšrafiće vam glavu (ekhm).

 

ATTACK THE BLOCK
Brat od ujaka TV serije Misfits. Neprijatni odjeci stvarnosti na ulicama Londona u vreme oko premijere. Nesečena zabava snimljena za nula para. Holivude, ajd na tablu (ovogodišnja statistika sa blagajni kaže da ćeš pre ili kasnije morati).

 

HOMELAND
Pravi rimejk Mandžurijskog kandidata. Gotska, džezerska špijun-čorba, smućkana po supertajnom receptu od drame, mraka, ritma i brade Mendija Patinkina. Još se oporavljam od sindroma povratnika posle odgledane prve sezone.

 

PAYING FOR IT Chester Brown
Bolno intimna autobiografska ispovest redovnog korisnika usluga zanata najstarijeg. Malo vam je muka, malo vam se veže za DNK, posle  malo drugačije važete stvari. Život ne moš zajebat. I nema ništa džabe.

 

THE SHADOW LINE
Računajte na BBC da niotkuda servira filmski prelepo nadrealno crnilo, ko iz vremena najboljeg Linča. Najstrašniji novi negativac zove se G… *Schtunk!*

 

MORNING GLORIES Nick Spencer & Joe Eisma
Jezivije nego na domaćim privatnim faksovima. Nekad preterano, nekad predvidivo u svojoj nepredvidivosti, nekad prosto glupavo. Najmanje volim kad otvoreno skidaju Seriju. Ali: apsolutno neodoljivo. Progutao 14 epizoda bez žvakanja. S drugim crtačem strip bi verovatno bio bolji, ali baba nema gumene točkove.

 

RANGO
Kukavica, lažov i razmetljivac izrasta u heroja u šašavoj vestern baladi. Nije tek tamo neki crtać koliko film Gora Verbinskog. Podsetilo me na jedan fini neobjavljeni strip za kojeg se nadam da će ipak jednog dana ugledati svetlost pustinje.

 

EX MACHINA Brian K. Vaughan & Tony Harris
Završio ga je i sada može da se čita i iščitava, ponovo, od početka do kraja. A završio je kako? Ne bunim se, politika je pakao, je l’, ali bilo bi lepo bar jednom videti Vonov epilog u nekoj drugoj boji.

 

ELENA
Nije ni ekskluzivno ruska koliko univerzalna, prestilizovana noir-neprijatnost koja isisava dušu na slamčicu. Odveli me na projekciju na otvorenom pištoljem uz teme i nisam zažalio, ispočetka zbog Filipa Glasa, posle i zbog čitavog filma. Nema nade. Baš ono što želite da čujete za Novu godinu.

Comments are closed.