24.12.2013

Top 10 2013: Knjige

posted by admin

in blog, godišnje liste

Nije sveobuhvatni presek, samo čitanje iz zabave, zadovoljstva i zaintrigiranosti. Neke se već dugo vuku po gomilici za čitanje, dobar deo je ovogodišnja produkcija. Goran S. i Darko K. su prijatelji koji su nadmašili očekivanja. Uopšte, želeo sam više da čitam domaće, ali je kalendarska godina bila prekratka. Dok sam u dubinskom kopu na nečem svom, još sam mušičaviji u izboru lektire nego inače (ako je uopšte moguće). Tri s nestrpljenjem očekivane friške strane knjige bile su veliko razočaranje. Neću ih pominjati, držim se onog anahronog ako nemaš šta lepo da kažeš… Bitnije je, međutim, što ću morati potpuno da redefinišem koncept velikih očekivanja, koja su sama po sebi dragocena i uzbudljiva, ali su neostvareni potencijali počeli ozbiljno da me ometaju u bezbrižnom bitisanju. Od sad, dakle, ulazim u svaku reku go i naivan (kad bi moglo, je li). Od pročitanih skoro trideset, ovo su deset naslova koje želim da preporučim.

life-after-life-coverLIFE AFTER LIFE (2013) Kate Atkinson

Svuda knjiga godine, onako kao što je Iščezla od Gilijan Flin bila prošle. S razlogom. Glavna junakinja, Ursula Tod, rođena 1910. godine, upornom se vežbom izveštila u jednom – u umiranju. Iznova i iznova. A posle svake smrti život nastavlja (ili započinje) u novom pravcu, nešto poput Kenija iz Saut Parka u Danu mrmota. Zašto je ova knjiga tako dobra? Prvo, zato što opažanja i raspisanost Etkinsove, priznate spisateljice „lepe književnosti“ koja je poslednju deceniju provela pišući krimiće, nikad nisu bili bolji. Drugo, zbog načina na koji je pomenuti sumorni, repetitivni mehanizam sproveden u delo, elegantno rešivši svako vraćanje na početak. Život je opasna stvar, od njega se mre, stalno i na svakom koraku, a s obzirom na to koliko detalja neprestano radi protiv nas, prosto je neverovatno kako nam išta polazi za rukom. Naravno, ovakva postavka otvara prostor za razna pitanja, prevashodno ono legendarno: da li biste uradili isto da vam se ukaže nova prilika? Život posle života nudi neke nove i neočekivane odgovore.

munroTOO MUCH HAPPINESS (2009) Alice Munro

Nisam od onih koji će se zainteresovati za pisca zato što je dobio Nobelovu nagradu, do sada bar nisam ni trepnuo (štaviše, od snobova sam koje će to verovatno da odbije). Ali ovog puta je suviše pisaca koje cenim iskreno slavilo da bih ignorisao. Žao mi je što mi je Alis Manro do sada izmicala, nadoknadiću s kamatom. Zaljubio sam se već posle prvih nekoliko rečenica. Istina je sve što kažu: u jednu njenu priču staje raspon emocija, događaja i lične istorije za koje drugima nisu dovoljni romani. Snaga trenutka spoznaje, tragična greška za koju nisi kriv jer nisi znao sve relevantne činjenice, protok vremena kao najvećeg štetočine, sve to u zbiru daje zapanjujuću količinu mraka. I nema slabe priče. Čim uronim u neku, zaboravim ko sam i gde sam, pa i da je ovo prva knjiga koju sam pročitao na Kindlu. U prevodu postoje tri zbirke (uključujući ovu), u izdanju Agore, a upravo je izašla četvrta, najsvežija. Kresnite taj raketni pogon na leđima i pravac prva knjižara. Izbor najboljih priča možete pročitati u originalu ovde. Za inicijaciju preporučujem „Face“, „Dimension“ ili „The Bear Came Over the Mountain“. Eto neke koristi od tog Nobela.

woodsINTO THE WOODS: THE FIVE-ACT JOURNEY INTO STORY (2013) John Yorke

Autor je producent i scenarista britanskih TV serija od EastEnders do Life on Mars, ali to nije važno. Važno je: 1) Zastupa školu pisanja u pet činova i dobro argumentuje razloge. 2) Nije smrdljivi how-to priručnik, već nadahnuto gledanje u iznutrice priče, rastavljanje igračke da se otkrije zašto se uvek sastoji od istih delova. 3) Pitak, nepretenciozan stil. 4) Rafali primera, od Šekspira, preko Indijane Džonsa do Breaking Bad. 5) Čak i ako vam ovako sažeto zvuči kao otkrivanje tople vode, najkorisnija je literatura koju ćete čitati na ovu temu; ako ste početnik, tim pre, ako ste pro, poslužiće kao sistematizovan podsetnik. Vraćaću joj se najmanje jednom godišnje.

anno-dracula-johnny-alucard-kim-newmanJOHNNY ALUCARD (2013) Kim Newman

Njumena ne čitam zbog patentiranog gikovskog kviza „prepoznaj tuđeg fiktivnog lika u epizodi“ (Gumeni patak iz Konvoja kao nasumični nasilnik u restoranu, pobogu), koji je u poslednje vreme, inače, žešće počeo da mi ide na živce, već zbog precizne, elegantne proze i kontrole nad materijalom. Uvek je uživanje prepustiti se majstoru, o čemu god da piše ne ostavlja ni gram suvišnog teksta – retki slučaj kada novinarsko iskustvo obogaćuje prozu. Premisa serijala Anno Dracula je prosta: Van Helsing i družina nikad nisu pobedili našeg dobrog grofa (roman koji poznajemo je fantazija očajnika sa srećnim završetkom, zbog čega je Brem Stoker završio u konc-logoru u Đavoljoj jaruzi), već je ovaj oženio kraljicu Viktoriju i raširio krvopijsku zarazu po svetu nepovratno izmenivši tok istorije. Drugi deo, Krvavocrveni baron, dešava se u vreme Prvog svetskog rata, a Drakula ča ča ča veselih pedesetih u Rimu (taj mi je verovatno najdraži). Četvrti deo podiže ulog: nekadašnja strašna baronska figura bi se sedamdesetih prošlog veka osećala kao kod kuće u Holivudu, odakle bi verovatno pravila najveću štetu, a ne bi nam pomogli ni svi Kopole, Vorholovi i Velsovi sveta (đuture imali realizovanu ili planiranu verziju Drakule). A saga se nastavlja. (Sledeće godine jedva čekam An English Ghost Story, koji nije eksplicitno uvezan s drugim Njumenovim serijalima… i uh, stani, šta ono rekosmo za nadanja & očekivanja.)

sva_teslina_deca-goran_skrobonja_vSVA TESLINA DECA (2013) Goran Skrobonja

Skrobonja nas je obradovao prijemčivijim, rasterećenijim i veselijim nastavkom iz trilogije o Teslaverzumu. Pozornicu preuzima epizodni lik iz prvog dela Anka Cukić, superšpijunka u službi njegovog veličanstva kralja Sinđelića (ne pitajte). Ovo je njen, što bi se srpski reklo, origin-story, u rasponu od 1909. do 1919. godine. Dok sam čitao osećao sam se kao da pratim dogodovštine Modesti Blejz iz pera Čarlsa Dikensa u svetu Žila Verna. Isprva sam mislio da je možda epizodičnije nego što volim, ali je na kraju sve leglo na svoje mesto. Omiljeni delovi su mi onaj u Hong Kongu, dostojan matine projekcije lokalnog akcionog filma, i tako redak (u životu i u fikciji) obračun dvoje snajperista na krovovima Beograda. Posebna poslastica su tri lažne novinske stranice Rastka Ćirića i 15 spektakularnih ilustracija nadahnutog Igora Kordeja. Bio sam, doduše, dezorijentisan strateški preciznim pozicioniranjem ilustracija na pripadajuće im mesto, jer to knjige iz mog detinjstva, na moju veliku žalost, gotovo nikad nisu uspevale da postignu.

subILUSTROVANI VODIČ ZA LUTANJE KROZ PRAISTORIJU I ISTORIJU, PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST SUBOTICE (2013) Darko Kovačević, Marko Božinoski i Nebojša Jurčić

Seks, sport, ratovi i, naravno, tramvaj. Od varvarskih klanica kad se za pozdrav umesto kapa s glave skidala glava s ramena, preko lego kocki arhitekture i kazana u kojem su se kuvali narodi i narodnosti, sve do Strašnih devedesetih i još dalje, gde još nismo stigli, u reči i slici (stripu, ilustraciji, karikaturi), u duhu grohotom zasmejanog panonskog Alana Mura, Kovačević uz raspoloženu podršku Božinoskog i Jurčića prepričava istoriju Sobathize/ Marijaterezopolisa/Subotice/Szabatke pregledno, duhovito i kritički, neizdrživo cinično ali ne i osuđujući (u redu, uglavnom). Glavni junaci su Šandor Roža, Geza Čat, Aleksandar Lifka, Ivan Sarić, Bela Lugoši i još mnogi drugi, slavni i anonimni. Upoznajte bolje sebe i druge kroz vekove, da biste ponavljali iste greške, jer bi nam inače bilo dosadno.

JoylandJOYLAND (2013) Stephen King

Između ostalog, spasla mi je more na koje sam (opet) poneo sve pogrešne knjige. Originalno pisan za ediciju retro-palp krimića, ovaj (po Kingovim standardima) kratki roman je slatko-gorka reminescencija o prvim ljubavima, mladosti i honorarnom poslu u luna-parku u vreme kada nije bilo mnogo briga na ovom svetu. Paradoksalno, najslabiji momenat upravo je onaj žanrovski, i čak ne ni u oskudnom fantastičnom elementu, već u prosečnom krimi-raspletu bez koga bi ovo bila bolja knjiga. I dalje, međutim, ispričano sa izluđujućom lakoćom, šećerlema za mozak i tvrdi bomboni za zube.
 

The-Breach-Patrick-LeeTHE BREACH (2009) Patrick Lee

Od sveg na gomili ovo je jedino što može da se proglasi čistom treš zabavom (sve teže naći a da je dobro – čikam vas da probate). Počinje kao akcijaš iz serijala o Džeku Ričeru, usamljenik u divljini čačka gde ne treba, ali se ubrzo seli u svet natprirodnog – mešavinu brzometnog špijunca i paranoične naučne fantastike, nešto poput suvislijeg Fringe. Ovo je prvi deo trilogije i, iako po završetku čitanja nisam nameravao, možda potražim ostale. Razrađene sekvence koje se prirodno pretapaju jedna u drugu, non-stop dešavanje bez zbrzavanja, konstatno korigovanje pravca do neočekivanog obrta il’ dva – sve to ostaje u dobrom, živom sećanju.

Girl-Gold-Watch-first-edition132384

THE GIRL THE GOLD WATCH AND EVERYTHING (1962) John D. MacDonald
SOME OF YOUR BLOOD (1960) Theodore Sturgeon

Ne tako davno oni koji su živeli od pisanja oprobavali su se u svim žanrovima. Tako je danas kriminalno potcenjeni majstor krimića Džon D. Mekdonald napisao nekoliko SF-romana, a Teodor Sterdžen, klasik moderne naučne fantastike – horor. I obojica su to uradili maestralno. Devojka je razdragana mešavina poslovnih mahinacija i ljubavnih zavrzlama, kao kada bi lik Džeka Lemona iz Apartmana nabasao na džepni sat koji zaustavlja vreme. Krv je, pak, kratki i emotivno ubitačni, više nego uspešni pokušaj rane dekonstrukcije vampirskog mita. Obe su me po ko zna koji put podsetile zašto više volim knjige iz šezdesetih i sedamdesetih nego iz maltene bilo koje druge epohe.

Comments are closed.