30.12.2013

Top 12 2013: TV

posted by admin

in blog, godišnje liste

Utopia-thrills

UTOPIA (Channel 4)
Paranoja da okonča sve paranoje. Stripozno o stripu koji može da promeni svet. Kad je u pitanju audio-vizuelna inovacija – snimljeno sa savršenom svešću o tome da će se širom sveta gledati na širokim, pljosnatim ekranima – ovo mi je bilo najžešće televizijsko iskustvo u godini u kojoj me je podgančovalo više serija. Mogao bih da slušam pitanje Whe’e is Jessica Hoide? kao pokvarenu ploču sve dok ne počnem da vrištim kad god mi pokažete kašičicu, varikinu, čili i pesak.

breakingbad_poster_s3

BREAKING BAD (AMC)
Jesu li se obrukali u finalu? Dilemu je lakše razrešiti ako se 14. epizoda, „Ozymandias“, posmatra kao pravo finale, a naredne dve kao dvodelni epilog, što očigledno jeste bila namera autora. Tako taj triptih postaje jedan od ubitačnijih, pametnijih i složenijih paklenih mašina koje je sklepao čovek. Da je moglo opakije, moglo je, ali je pitanje da li bi se time više postiglo. Možda najveća šteta koju je Lost naneo onakvim finalom jeste to što će iz straha od fatve serije još dugo bežati od emotivnih završnica, a previše raditi na logičkom zaokruživanju svih detalja. Kumulativno, epizodu po epizodu, ovo je i dalje neverovatan nivo uspeha. Finale svake sezone me je samleo, ali nikad kao na kraju druge.

man-men-season-5-dream-poster

MAD MEN (AMC)
Konačno sam dozvolio sebi da otkrijem Dona Drejpera. Osećao sam se kao da sam nabasao na veliki klasik koji mi je sve vreme izmicao (pogledati listu knjiga), poput neke izgubljene spone američke književnosti, između, ne znam, Normana Mejlera i Ričarda Jejtsa. Posle odgledanih šest sezona u cugu, malo sam overio, evo s čašom u ruci zurim kroz prozor u noć i

julianna-margulies-seductive-the-good-wife-season-3-poster

THE GOOD WIFE (CBS)
Moglo bi se zvati grešnim zadovoljstvom kad bi se imalo čega stideti. (Gardijan kaže: „Serija potcenjena skoro kao njena protagonistkinja.“) Za kristalno jasnu premisu definisanu još u naslovu nikad ne bih rekao da će proizvesti dramski naboj dovoljan za celovečernji film, a kamoli za evo već pet sezona velike televizijske mreže (dakle, dvadeset i kusur epizoda po paketu) bez naznaka pada u kvalitetu. Neumoljiva narativna gravitacija koja vuče napred. Gledao sam bezbrižno i uživao jer volim, a onda sam u petoj sezoni dočekao petu brzinu (zahvatom koji se već sada kolokvijalno zove Crvena svadba u Lokhart-Gardneru.) Bonus: Kalinda Šarma, uz Terriers, jedan od ubedljivijih televizijskih privatnih detektiva poslednje decenije il’ duže.

208_268947

LES REVENANTS (CANAL +)
Razbili su. Ovako je trebalo da izgleda Pod kupolom. Pola posla završili su kada su iskopali onu lokaciju u Alpima (Anesi, mesto u kojem se od šezdesetih održava međunarodni festival animiranog filma). Svaki put se ozarim kad na – inače divnoj – špici vidim Musique: Mogwai. Koncept me je podsetio na debitantski roman horor pisca Četa Vilijamsona Ash Wednesday iz osamdesetih, u kojem se duhovi masovno pojavljuju, ali ne rade ništa, samo su tu: živi sugrađani su ti koji, potaknuti, izazivaju strah, lomove, dramu. Pošto je serija francuska, ispunili su stereotipna očekivanja o više seksa nego obično, i to svih vrsta. Moj omiljeni je vidovnjački.

03fd8accbd1e13db5e517d330dd28cd7

JUSTIFIED (FX)
Kolike su šanse da je 4. sezona bila još bolja? Trenutno najskladniji odnos mikro i makro priče, istovremeno zadovoljava potrebu za dnevnom dozom zaokružene celine i rasplamsava želju da se zna šta će biti dalje. Dok niko ne pazi, Graham Jost postaje televizijska legenda, a, kao da to nije dovoljno, otkrio je i autora sledećeg naslova, priznavši otvoreno da ga je za angažovanje motivisao napad profesionalne ljubomore.

661561-americans_xlg

THE AMERICANS (FX)
Džo Vajsberg je bivši agent CIA koji je u penziji objavio par intrigantnih špijunskih trilera, a na Jostov upit iz fioke spremno izvukao čitavu seriju. Bolesna pripovedačka kompresija, bez praznog hoda, brižljivo rekonstruisane osamdesete, nostalgični saundtrek, bad-ass protagonisti, odličan glavni glumac. Antologijska špica. Kad su ruski ilegalci počeli da koriste radio-stanice u šumi i  na ulici ubijaju uniformisane policajce – zbog čega je neprijatelj sproveo odmazdu –povikao sam: „Pa ovo su Otpisani!“

Black-Mirror-cover

BLACK MIRROR (Channel 4)
Još uznemirijućih lekcija iz stvarnosti koja izgleda kao budućnost ludog genija po imenu Čarli Ruker. Druga sezona mi je slabija, ali je zato epizoda „Be Right Back“ remek-delo i najčešće je se setim u civilnom životu. Šta neku ličnost čini jedinkom i zašto ju je nemoguće replicirati? Nek neko objasni bolje.

The-Fall-BBC-2-posterbroadchurch-poster

THE FALL (BBC TWO)/BROADCHURCH (ITV)
U vreme kada podžanr posebno iritira konceptom „serijskog ubice kao kustosa konceptualne umetnosti“ (The Following, Hannibal), The Fall je izgledao kao da do sada ništa nije snimljeno na ovu temu. Minuciozno razređena racionalna psihoza, briga gledaoca za žrtve, simpatični detalji (vinjeta sa operatorkom 911 ili kolika je glavobolja smisliti ime policijske akcije). Broadchurch je, s druge strane, bio emotivno još pogubniji. Obe su posustale u finalu, ali čak i sa zbrzanim finišima, britanskim su miljama ispred većine drugih serija.

936full-borgen-poster

BORGEN (DR1)
Samo politika, ništa triler. I opet štetno za nokte. Genijalci iz Forbrydelsen skuvali su neku vrstu spin-offa shvativši da politički podzaplet može da stoji za sebe. U vreme prve sezone Danska još nije imala premijerku, a danas je ekvivalent iz stvarnog života glavna junakinja planetarnih sapunica.

orphan_black

ORPHAN BLACK (BBC America)
Tatjana Maslani je preko noći postala vanvremenska zvezda u ovom solidnom SF-trileru, ponudivši biznis model u kojem nam više neće biti potreban pun autobus glumaca za televizijsku seriju. Možba zbog toga nije bila nominovana za Emi. Problem je samo, kako nju klonirati?

Comments are closed.